Kwartaalcijfers Tele Atlas bekendgemaakt

Met een netto verlies van € 1,2 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar heeft Tele Atlas iets beter gepresteerd dan de meeste financieel analisten verwachtten. Door de bank genomen werd een kwartaalverlies van ongeveer € 2 miljoen voorzien door de beurswatchers. De vraag is echter of het nettoresultaat van Tele Atlas nu het stempel 'Goed' verdient. Ondanks een nog immer sterke groei van de markt voor navigatiesystemen slaagt het bedrijf er maar niet in om zwarte cijfers in haar boeken te schrijven. Zoals bekend schrijft Tele Atlas nog steeds grote bedragen af op investeringen uit het verleden in haar database met kaartgegevens, maar de steeds hogere omzet van het bedrijf leidt nog niet tot een nettowinst.

De totale omzet van Tele Atlas in het tweede kwartaal van 2007 kwam uit op € 72,8 miljoen. Dat is een stijging van 21% ten opzichte van dezelfde periode in 2006. Het operationele verlies van de onderneming bedroeg in de periode van april tot en met juni € 1,5 miljoen. In vergelijking met vorig jaar is dat een verbetering van maar liefst 81%, in het tweede kwartaal van 2006 was er nog een operationeel verlies van € 7,7 miljoen. Vorig jaar boekte Tele Atlas overigens nog een nettowinst van € 4,5 miljoen in het tweede kwartaal, dankzij een belastingmeevaller van € 10,7 miljoen.

Partners
De stijging in de totaalomzet ten opzichte van een jaar geleden komt vooral voor rekening van de omzet met betrekking tot persoonlijke navigatiesystemen. De € 38,9 miljoen die Tele Atlas in dit marktsegment in het tweede kwartaal als omzet kon boeken is een toename van 52% ten opzichte van dezelfde periode in 2006. Dit bedrag is afkomstig uit de verkoop van ongeveer 3 miljoen licenties voor kaartmateriaal op verkochte PND's door partners van TeleAtlas in de maanden april tot en met juni. In dit marktsegment bevinden zich de belangrijkste klanten van Tele Atlas: TomTom en Mitac (Mio). In het eerste halfjaar zorgde TomTom voor 29% van de totale omzet van Tele Atlas, Mitac zorgde voor 13% van de omzet van de kaartenproducent. Introductie van de TomTom ONE XL en Mio C220, C320 en C520(t) hebben duidelijk invloed gehad op de verkopen van kaartlicenties door Tele Atlas.

Overname
Zoals bekend heeft TomTom een week geleden een overnamebod uitgebracht op Tele Atlas. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers verwijst Tele Atlas naar het gezamenlijke persbericht van vorige week en kwam geen nieuwe informatie naar buiten. Het management van Tele Atlas heeft positief op het overnamebod gereageerd. Volgens Tele Atlas is het op dit moment moeilijk om een verwachting uit te spreken over een eventueel effect op de resultaten van 2007 op het mogelijke samengaan met TomTom. Los van de ontwikkelingen op dit vlak handhaaft Tele Atlas haar omzetverwachting van € 315 miljoen voor dit jaar en een kleine operationele winst van € 3 miljoen.

- Advertentie -

OFFICIELE TOMTOM SHOP

 • TomTom Kaarten (Nieuw)
  TOMTOM Kaarten
 • TomTom Stemmen (Nieuw)
  TOMTOM Stemmen
 • TomTom Live Services (Nieuw)
  TOMTOM Live Services
 • TomTom Flitsers (Nieuw)
  TOMTOM Flitsers