Onderzoeker GfK en de trends in PND-land

Tal van onderzoeksbureaus zijn dagelijks bezig met het in kaart brengen van de ontwikkelingen in de markt. Het op drie na grootste onderzoeksbureau, het Duitse GfK, gaf bij monde van Filip van Dyck tijdens het Benelux Navigation Event een overzicht van de belangrijkste trends in de PND-markt.

"Er is geen enkele markt die zo lang zo snel groeit als de markt voor mobiele navigatiesystemen", aldus Van Dyck. "Na de explosieve groei in West Europa, verovert de PND nu ook Oost Europa, Zuid Amerika en AziŽ." De Vlaming is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van PND's, waarnaar GfK in 73 landen onderzoek doet. Tijdens zijn presentatie ging Van Dyck vooral in op de trends in Europa.

Grafieken
Tal van grafieken flitsten voorbij op het grote scherm van het auditorium. Uitgesplitst van maand tot maand en van land tot land zagen zo'n tweehonderd bezoekers een aantal opvallende gegevens getoond worden. Een eerste opvallend feitje was dat er dit jaar in mei een piek in de verkopen van PND's te zien was. Normaalgesproken is zo'n piek er met name in juli en december, maar de introductie van onder andere de TomTom ONE XL in mei van dit jaar deed de verkopen snel stijgen. De aantallen ONE XL die over de toonbank gaan, zijn dermate groot dat deze introductie alleen al een afwijking in de Europese verkoopcijfers te zien gaf.

Overigens zijn de verschillende modellen TomTom ONE en de GO 910 zo populair, dat zij in de top van de ranglijst van best verkochte consumentenelectronica staan. In deze ranglijst zijn ook LCD TV's, computers, wasmachines en andere populaire apparaten opgenomen. Na de Apple iPod is de TomTom ONE v2 in West Europa het best verkochte electronische apparaat.

Positief effect
GfK onderzoekt ondermeer welke features op een PND een positief effect hebben op de verkoop van een apparaat. Zo noemde Van Dyck het voor producenten van mobiele navigatiesystemen essentieel om een breedbeeldschem te gebruiken. Was in 2006 nog slechts 20% van de verkochte systemen uitgerust met een 16:9-scherm, in 2007 is dat percentage opgelopen naar 33. Ook RDS/TMC is populair bij de kopers van een PND. Zo'n achttien procent van de systemen is uitgerust met de mogelijkheid om op deze manier verkeersinformatie op te halen. Vorig jaar was dat nog maar tien procent.

Bluetooth
Het is opvallend te noemen dat de beschikbaarheid van Bluetooth in PND's in het afgelopen jaar sterk is gedaald. In 2006 was ongeveer 22% van de systemen uitgerust met een Bluetooth-module, op dit moment heeft nog maar 12% van de PND's deze feature aan boord. Van Dyck verklaarde deze daling door -wederom- de grote populariteit van de TomTom ONE, die niet beschikt over Bluetooth. Ook worden steeds meer systemen met een verkoopprijs onder de € 200,- verkocht. Dat is uiteraard mede een gevolg van prijsdalingen, maar kopers zijn steeds vaker geÔnteresseerd in een navigatiesysteem dat voor weinig geld aangeschaft kan worden en zonder al te veel toeters en bellen.

In 2006 had maar 4% van de verkochte PND's een verkoopprijs lager dan € 200,-. Medio dit jaar lag dat percentage op 25 en rond de kerstperiode kent naar de verwachting van GfK 40% van de verkochte PND's een prijs van onder € 200,-. Inmiddels ligt bij 7% van de verkochte PND's de verkoopprijs zelfs al onder € 150,-. De prijs van PND's in Nederland is volgens GfK niet bijzonder hoog. Met een gemiddelde verkoopprijs van mobiele navigatiesystemen van € 305,-, betalen we in ons land net iets meer dan de gemiddelde Europeaan, die € 290,- voor een PND kwijt is.

Kaartmateriaal
De helft van alle verkochte PND's is uitgerust met kaartmateriaal van Europa. Digitale kaarten van de eigen regio worden steeds minder verkocht. Dit wordt vooral veroorzaakt door de daling van de verkoopprijzen voor de diverse systemen. Er zijn echter grote verschillen per land in de mate waarin Europees kaartmateriaal wordt verkocht. Zo worden in Nederland en Duitsland nauwelijks nog regionale kaarten verkocht. In Groot BrittanniŽ, Spanje en ItaliŽ ligt dat heel anders. Aangezien deze landen niet of in kleine mate grenzen aan andere landen, heeft de automobilist veel minder behoefte aan andere kaarten dan van zijn eigen regio.

Honderdvijftien
Bijna tot verbijstering van de toehoorders onthulde Van Dyck dat in Europa maar liefst 115 verschillende merken PND's worden verkocht. Deze merken brengen samen 490 verschillende modellen in de winkel. De consument weet overigens goed wat hij wil, want van de grote groep aanbieders heeft 93 van hen een marktaandeel dat lager ligt dan 0,2%. In Europa zijn TomTom, Garmin en Mio zoals bekend de grootste spelers. Zonder de merken bij naam te noemen, toonde een GfK-grafiek een dalend marktaandeel voor TomTom in Europa. Het Nederlandse bedrijf heeft haar aandeel in Europa dit jaar zien afnemen van iets meer dan 50% naar 41%. Met name Garmin spint hierbij garen, de Amerikanen hadden in juli bijna 18% van de Europese markt in handen.

Binnen Europa is een groot verschil in de verkooptrend waar te nemen. Daar waar de groei in verkochte aantallen PND's in West Europa stabiliseert, maar nog steeds meer dan 100% bedraagt, ontdekken de automobilisten in Oost Europa de navigatiehulp nu pas echt. De groei in dat deel van ons continent bedraagt meer dan 1000%.

Smartphones
Evenals sneed Filip van Dyck van GfK de opkomst van de Smartphone aan. Inmiddels is in Europa al ťťn van de drie verkochte mobiele telefoons voorzien van een GPS-ontvanger. Dit zegt overigens nog niets over de mate waarin deze ontvanger ook wordt gebruikt, maar het potentieel voor het navigeren met het mobieltje wordt rap groter.

Met name in Groot BrittanniŽ is al een duidelijke kentering waarneembaar van het gebruik van de PND naar de Smartphone voor navigatiedoeleinden. De Nokia N95's gaan bij de Britten als warme broodjes over de toonbank en dit gaat ten koste van de verkoop van mobiele navigatiesystemen. Het is niet de vraag ůf deze trend overwaait naar het Europese vasteland, maar hoe snel dit zal gebeuren, aldus Filip van Dyck.

- Advertentie -

OFFICIELE TOMTOM SHOP

 • TomTom Kaarten (Nieuw)
  TOMTOM Kaarten
 • TomTom Stemmen (Nieuw)
  TOMTOM Stemmen
 • TomTom Live Services (Nieuw)
  TOMTOM Live Services
 • TomTom Flitsers (Nieuw)
  TOMTOM Flitsers