TomTom: HD Traffic en ONE XL HD Traffic

Het Mövenpick Hotel in Amsterdam was vandaag het toneel voor de lancering van twee nieuwe TomTom-producten waarmee een nieuwe stap wordt gezet voor het vergaren en presenteren van real-time verkeersinformatie op navigatiesystemen. De eerste is de langverwachte 'High Definition Traffic'-dienst die door TomTom in nauwe samenwerking met telecom-provider Vodafone is ontwikkeld. De tweede is een nieuw device: de ONE XL HD Traffic. Dit systeem maakt als eerste gebruik van de gegevens van de gelijknamige dienst.

HD Traffic
De nieuwe TomTom HD Traffic technologie maakt gebruik van anonieme, door mobiele telefoons gegenereerde data die worden gecombineerd met bestaande verkeersinformatiebronnen. Op die manier is men in staat nauwkeuriger te bepalen waar vertragingen optreden en hoe lang het zal duren van A naar B te komen. Op basis van HD Traffic ontvangen gebruikers iedere drie minuten verkeersinformatie, dat is tot vijf keer vaker dan nu. En omdat het systeem zich niet alleen beperkt tot snelwegen en belangrijke provinciale wegen, heeft men in Nederland een dekking van tenminste tien keer zoveel wegen als tot nu toe gebruikelijk is met de traditionele systemen.

Harold Goddijn, Chief Executive Officer van TomTom: "TomTom High Definition Traffic informatie betekent een grote verandering voor onze gebruikers bij het plannen van hun dagelijkse ritten. Zij weten vaak meer over de verkeersstromen en hoe deze te ontwijken dan ieder ander". HD Traffic is in eerste instantie alleen in Nederland beschikbaar, maar dat zal volgens Goddijn spoedig veranderen: "Wij zien er naar uit onze HD Traffic dienst in 2008 naar andere Europese landen uit te breiden."

TomTom is voor het leveren van anonieme GSM signaleringsdata in Nederland en het Verenigd Koninkrijk een samenwerking aangegaan met mobiele netwerkoperator Vodafone. Guy Laurence, CEO van Vodafone Nederland: "Middels deze samenwerking helpen wij mensen werkelijk het meeste uit hun waardevolle tijd te halen. Ik ben er trots op dat het combineren van onze innovatieve krachten met TomTom tot een product heeft geleid waarvan ik zeker weet dat het een lach op de gezichten van gebruikers tovert."

ONE XL HD Traffic
Tegelijkertijd met de nieuwe HD Traffic-dienst lanceerde TomTom ook direct de eerste PND die gebruik maakt van de real-time verkeersinformatie. Er komt, deze week al, namelijk een nieuwe variant van de TomTom ONE XL in de winkel, de TomTom ONE XL HD Traffic.

Deze nieuwe ONE XL-variant is uitgerust met een SIM-kaart van Vodafone waarmee een verbinding wordt gelegd met het Vodafone-netwerk. Via die weg wordt de positie van de PND voortdurend gevolgd en draagt deze zo bij aan het in kaart brengen van de verkeerssituatie. Tevens wordt via dezelfde verbinding elke drie minuten de actuele verkeersinformatie opgehaald voor het gebruik tijdens het navigeren en het plannen van routes.

De specificaties van de ONE XL HD Traffic zijn verder identiek aan die van de bestaande ONE XL, waaronder het 4,3 inch aanraakscherm en recent kaartmateriaal van 25 landen in West-Europa. De ONE XL HD Traffic wordt initieel uitgeleverd met NavCore versie 7.30, een aparte versie voor het ophalen en verwerken van de verkeersinformatie.

Het nieuwe navigatiesysteem ligt vanaf deze of volgende week in de winkel met een adviesverkoopprijs van € 399,-. In dit bedrag zijn het gebruik van HD Traffic én de kosten voor het dataverkeer voor de periode van 1 jaar inbegrepen. Het abonnement kan na dit jaar op elk moment worden verlengd voor € 9,95 per maand. Ook dat is dan weer inclusief de kosten voor de live dataverbinding.

Gebruikersgroep
Vanaf begin 2008 hoopt TomTom de gebruikersgroep voor HD Traffic in grote stappen uit te breiden en daarmee de dienst verder te verbeteren. Naast de ONE XL HD Traffic met SIM-kaart kunnen later ook gebruikers van andere TomTom PND's gebruik gaan maken van de nieuwe dienst. Op welke wijze dat gaat gebeuren werd tijdens de lancering van HD Traffic nog niet bekend gemaakt. Via de website van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) is echter al uitgelekt dat er een 12V-voedingskabel met ingebouwde SIM-kaart beschikbaar komt. Zie daarvoor de foto's hiernaast. Dit betekent dus dat alle bestaande gebruikers van TomTom-apparatuur in de toekomst gebruik kunnen gaan maken van de nieuwe verkeersdienst.

Na de lancering in Nederland volgt in de eerste helft van 2008 de uitrol van HD Traffic in Groot Brittannië. TomTom heeft zich ten doel gesteld de nieuwe verkeersdienst eind volgend jaar in de helft van Europa beschikbaar te hebben.

Filerally
De lancering van de twee nieuwe TomTom-producten werd luister bijgezet door de eerste Nederlandse Filerally. Op ludieke wijze ging TomTom op zoek naar de 'Slimste Filerijder' en bracht daarbij het heden en het verleden bij elkaar.

75 personen in auto's van meer dan 20 jaar oud probeerden tijdens de ochtendspits zo snel en zo veilig mogelijk vanaf Circuitpark Zandvoort naar Amsterdam te rijden, waarbij zij geen gebruik mochten maken van moderne hulpmiddelen. Tijdens deze rally waren er een paar verplichte stempelposten, zodat de deelnemers toch enigszins (het bos in) gestuurd werden tijdens hun tocht.

De deelnemers van de rally kregen van TomTom als beloning een gratis ONE XL HD Traffic, waarmee zij in de toekomst makkelijker de files kunnen ontwijken en in de spits minder reistijd nodig hebben.

Forum Topics

 • Am 12 november 2007, 10:35 Uhr schreibt Pjottr:

  Wat ik lees in het verhaal is dat er alleen een signalering plaatsvind van de verkeersstromen.

  Wat ik mis in het verhaal is de mogelijkheid dat de nieuwe versie van het apparaat deze info vertaald naar alternatieve (dus snellere. betere) routes.

  Het is te hopen voor TT dat het niet zo stuntelig verloopt als tmc.

 • Bart Wijnen

  Am 12 november 2007, 10:41 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  Wat ik mis in het verhaal is de mogelijkheid dat de nieuwe versie van het apparaat deze info vertaald naar alternatieve (dus snellere. betere) routes.

  Uiteraard is dat een onderdeel van het systeem. Net zoals bij de bestaande traffic-systemen kan de bestuurder ervoor kiezen alternatieve routes te laten berekenen.

 • Am 12 november 2007, 10:57 Uhr schreibt TT910:

  Ben heel benieuwd hoe lang de batterij van de XL HD het uithoudt als het apparaat elke 3 minuten contact maakt om de verkeersinformatie binnen te halen.

  Half uurtje? Drie kwartier? Veel meer zal het waarschijnlijk niet zijn...

 • Am 12 november 2007, 11:54 Uhr schreibt Pjottr:

  Uiteraard is dat een onderdeel van het systeem. Net zoals bij de bestaande traffic-systemen kan de bestuurder ervoor kiezen alternatieve routes te laten berekenen.

  Ah oke, andere vraag:

  - Ben je dan verplicht om een account bij Vodaphone (voor de sim die in het apparaat moet) af te sluiten alleen om deze data te kunnen ontvangen? Of ben je vrij om je huidige provider te blijven aanhouden?

  - Werkt het ook met prepaid

  - Werkt het ook met sims, anders dan Vodaphone

  - Waar zijn de kosten (9,95) voor die worden doorberekend. Zijn dat kosten die naast je sim_abo komen?

  - Komen de kosten van het binnenhalen van de data nog eens bovenop die 9,95 (en eventueel bovenop je Vodaphone sim_abo)?

  Er wordt elke 3 minuten kontakt gemaakt met TT/Vodaphone. De pilot gebeurd in NL. Dadelijk is Europa, of zijn delen van Europa aan de beurt.

  - Is er al over nagedacht, indien ik in buitenland rijd, wat dan het kostenplaatje is?

  - Wat zijn dan de roamingkosten?

  Volgens Vodaphone kost elk gsm verbinding die je tot stand brengt 0,99 eurocent exclusief de gesprekskosten. Hierop even verder nadenken, dan ben je met een uurtje kachelen over de Duitse Autobahnen al toch mooi 60:3*0,99 euro kwijt, zijnde € 19,80, per vol uur, exclusief de kosten voor het binnenhalen van de data.

  Citaat uit het bericht:

  Guy Laurence, CEO van Vodafone Nederland: "Middels deze samenwerking helpen wij mensen werkelijk het meeste uit hun waardevolle tijd te halen. Ik ben er trots op dat het combineren van onze innovatieve krachten met TomTom tot een product heeft geleid waarvan ik zeker weet dat het een lach op de gezichten van gebruikers tovert."

  Indien mijn redenering juist is ( laten we in godsnaam hopen dat ik de plank helemaal mis sla) dan ben ik er van overtuigd dat de "lach" die Guy Laurence bedoeld iets sneller van het gezicht verdwijnt als hij voor ogen heeft.

  Helaas, mijn geldbuidel is van uienleer gemaakt...... reeds bij het openmaken springen je de tranen in de ogen.

 • Am 12 november 2007, 11:59 Uhr schreibt rooo:

  Goed Nieuws! Kunnen we gelijk die TMC eruit flikkeren!

 • Am 12 november 2007, 12:05 Uhr schreibt Pjottr:

  Goed Nieuws! Kunnen we gelijk die TMC eruit flikkeren!

  Precies.......... en dat, beste Rooo, is EXACT wat TT voor ogen heeft. Hier zitten ze op te wachten.

  Eerst een systeem aanbieden (traffic) waar bijna niemand op hapt.

  Vervolgens onder hoge druk van de consument tmc introduceren

  De hele meute aan het lijntje houden door niet de kwaliteit te kunnen/willen leveren wat de markt vraagt.

  Om vervolgens met Vodaphone in zee te gaan en alsnog optie 1 (traffic) door je strot te drukken omdat je tmc zat bent.

 • Gerard001

  Am 12 november 2007, 12:18 Uhr schreibt Gerard001:

  De tijd van BIG BROTHER is dus werkelijk aangebroken. Realtime kan men ds zien waar je jezelf in he land of daarbuiten bevind. Nee dank je, daar voel ik niet veel voor. Dus zal men aan mij geen klant hebben op dit gebied. Samen met rekeningrijden, wordt dit een waterdicht systeem om je overal te volgen.

 • Nick

  Am 12 november 2007, 12:20 Uhr schreibt Nick:

  Ah oke, andere vraag:

  - Ben je dan verplicht om een account bij Vodaphone (voor de sim die in het apparaat moet) af te sluiten alleen om deze data te kunnen ontvangen? Of ben je vrij om je huidige provider te blijven aanhouden?

  - Werkt het ook met prepaid

  - Werkt het ook met sims, anders dan Vodaphone

  - Waar zijn de kosten (9,95) voor die worden doorberekend. Zijn dat kosten die naast je sim_abo komen?

  - Komen de kosten van het binnenhalen van de data nog eens bovenop die 9,95 (en eventueel bovenop je Vodaphone sim_abo)?

  Jammer dat je zo slecht het nieuwsbericht hebt gelezen:

  Het nieuwe navigatiesysteem ligt vanaf deze of volgende week in de winkel met een adviesverkoopprijs van € 399,-. In dit bedrag zijn het gebruik van HD Traffic

 • dionysus1975

  Am 12 november 2007, 12:20 Uhr schreibt dionysus1975:

  Ben heel benieuwd hoe lang de batterij van de XL HD het uithoudt als het apparaat elke 3 minuten contact maakt om de verkeersinformatie binnen te halen.

  Half uurtje? Drie kwartier? Veel meer zal het waarschijnlijk niet zijn...

  Ik heb "gewoon" een tomtom one 2nd edition, en als ik niet aan de autolader zit, houd ie het zeker wel langer uit dan die 3 kwartier. Meestal lukt het wel om hem 2 uurtjes te gebruiken, inclusief het gebruik van verkeersinformatie, die ik trouwens om de 2 minuten binnenhaal.

  Wel jammer dat er WEER sprake is van een nieuw apparaat. Ben benieuwd hoe langt het gaat duren voor je met een ouder apparaat ook toegang hebt tot deze info

 • Nick

  Am 12 november 2007, 12:23 Uhr schreibt Nick:

  De tijd van BIG BROTHER is dus werkelijk aangebroken.

  Het systeem is vanzelfsprekend geheel anoniem...

 • Gerard001

  Am 12 november 2007, 12:52 Uhr schreibt Gerard001:

  Anoniem?? Denk het niet.. Want de rekening van het abonement wat men na een jaar afsluit zal heus ergens naartoe worden gestuurd.

 • Nick

  Am 12 november 2007, 12:56 Uhr schreibt Nick:

  Anoniem?? Denk het niet.. Want de rekening van het abonement wat men na een jaar afsluit zal heus ergens naartoe worden gestuurd.

  Dat is toch iets heel anders... :unknw: Je moet wel onderscheid maken tussen het gebruik van de dienst en de werking er van. Het abonnement staat natuurlijk helemaal los van het volgen van auto's d.m.v. GSM-signalen.

 • Gerard001

  Am 12 november 2007, 13:16 Uhr schreibt Gerard001:

  Keep on dreaming :tongue:

 • Am 12 november 2007, 13:25 Uhr schreibt rooo:

  Nou persoonlijk hou ik er wel van gevolgd te worden en dat men van seconde tot seconde weet wat ik doe...

  Lekker veilig gevoel. :tongue:

 • Nick

  Am 12 november 2007, 13:33 Uhr schreibt Nick:

  Nou persoonlijk hou ik er wel van gevolgd te worden en dat men van seconde tot seconde weet wat ik doe...

  Lekker veilig gevoel. :tongue:

  Nou inderdaad. Ik begrijp ook nooit waarom mensen zo moeilijk doen. Kan mij het nou schelen dat 'men' weet waar ik ben?

 • Am 12 november 2007, 13:51 Uhr schreibt adriaantje:

  Om te weten waar iemand zijn Gsm is, heeft men heus TT niet voor nodig hoor.

 • WJvdR

  Am 12 november 2007, 14:20 Uhr schreibt WJvdR:

  Het abonnement kan na dit jaar op elk moment worden verlengd voor € 9,95 per maand.

  Ik vind dat nog vrij prijzig, nog afgezien van het feit dat ik ook gesteld ben op mijn privacy en dus nooit zoiets zal aanschaffen. Dat ze een GSM kunnen traceren is

 • dionysus1975

  Am 12 november 2007, 14:29 Uhr schreibt dionysus1975:

  Er is gewoon wettelijk bepaald dat je niet getraceerd mag worden. Maar je mag gsm gegevens dus wel gebruiken om een bewegingssnelheid te kunnen bepalen, en juist die is weer belangrijk voor de verkeersinformatie. Als het trouwens NIET anoniem zou zijn, dan kan tomtom zijn spullen ook rustig gaan inpakken.

  Naar ik begrijp is het trouwens niet alleen locatiegegevens van de gsm, maar ook van tomtom gebruikers, die er voor kiezen dat de gegevens anoniem gebruikt mogen worden. Hiervoor moet je dus ZELF nog een JA aanklikken.

 • Nick

  Am 12 november 2007, 14:33 Uhr schreibt Nick:

  Naar ik begrijp is het trouwens niet alleen locatiegegevens van de gsm, maar ook van tomtom gebruikers, die er voor kiezen dat de gegevens anoniem gebruikt mogen worden. Hiervoor moet je dus ZELF nog een JA aanklikken.

  Klopt!


- Advertentie -

OFFICIELE TOMTOM SHOP

 • TomTom Kaarten (Nieuw)
  TOMTOM Kaarten
 • TomTom Stemmen (Nieuw)
  TOMTOM Stemmen
 • TomTom Live Services (Nieuw)
  TOMTOM Live Services
 • TomTom Flitsers (Nieuw)
  TOMTOM Flitsers