Drie toppers op de weegschaal gelegd

We hadden ze opeens alle drie in huis: de Mio C620t, de Garmin nüvi 760T en de TomTom GO 920T. Een prima gelegenheid natuurlijk deze toppers van de drie bestverkopende PND-merken in de Benelux eens in een uitgebreide vergelijking naast elkaar te zetten. En dat op basis van 100% objectieve criteria.

Gruwel
Natuurlijk is het beoordelen van navigatiesystemen op veel onderdelen zeer subjectief. Als we het bijvoorbeeld hebben over het uiterlijk van een device, de weergave van het navigatiescherm, de menu-opbouw en -indeling of de klank/kwaliteit van de stemmen, lopen de meningen bijna altijd sterk uiteen. Wat de één erg mooi of handig vindt, is voor de andere namelijk een regelrechte gruwel. En gelukkig maar. Dan valt er zo nu en dan tenminste nog iets te bespreken op ons forumKnipoog.

Ook reviews zijn altijd (deels) subjectief. Want al proberen we in onze beoordelingen zo eerlijk mogelijk te zijn, ook de reviewers zijn net mensen met hun voorkeuren en meningen die de uiteindelijke conclusie altijd zullen beïnvloeden.

Objectief
Dit keer doen we het anders. Niet alleen plaatsen we voor het eerst drie devices ter vergelijking naast elkaar, we doen dat tevens aan de hand van criteria die 100% objectief zijn vast te stellen. Want gelukkig zijn die er natuurlijk ook volop. Over bijvoorbeeld het gewicht van een PND of het al dan niet meeleveren van een draagtasje, valt immers niet te twisten. En ook zaken als de rekensnelheid en batterijduur zijn gewoon met een stopwatch te meten.

In deze special zetten we de specificaties en prestaties van de huidige topmodellen van Garmin, Mio en TomTom voor je op een rijtje, zonder direct te oordelen. De uiteindelijke conclusie is vervolgens aan jullie. Welke criteria vind jij belangrijk? Wat geeft voor jou de doorslag? Bekijk onze bevindingen en oordeel zelf!

Maar voor we je bestoken met alle cijfers en gegevens, eerst nog even wat uitleg en kanttekeningen.

Prijs
De in de tabel opgenomen prijs is die we vandaag (21 december 2007) zouden moeten betalen bij onze huisleverancier GPSshop.nl. Houd in je achterhoofd dat de devices zeker online wel hier en daar goedkoper zijn te krijgen, maar dat dit een mooi gemiddelde is van de verkoopprijzen die je kunt tegenkomen.

Fysiek
Bij het vaststellen van de maten en gewicht van de devices zijn we uitgegaan van eigen metingen. Deze blijken nogal eens iets te verschillen van de opgave van de fabrikanten. Door de maximale breedte, hoogte en diepte te vermenigvuldigen, proberen we een (grove) indicatie van de omvang van de PND's te geven. Opvallend bij dit onderdeel is tenslotte dat het gewicht van de apparaten bij alle drie in werkelijkheid lager is dan de officiële opgave.

Gebruik
Om een indruk te kunnen krijgen van de efficiëntie bij het gebruik van de software, hebben we gekeken naar het aantal schermaanrakingen dat nodig is voor het selecteren van een viertal bestemmingen. Daarbij zijn we uitgegaan van steeds dezelfde adressen: één in Maastricht, één in Reims, één in Wenen en één in Rome. Het aantal kliks is gerekend vanaf het gewone navigatiescherm tot aan de start van de routeberekening.

Prestaties
Het bepalen van hoe lang de batterij van een device het uithoudt, is niet erg ingewikkeld: zorg dat de interne voeding 100% is opgeladen en zet de apparaten vervolgens naast elkaar op het bureau. En dan maar wachten... Het moment dat een PND zichzelf uitschakelde, was ons meetpunt. Deze test hebben we voor alle drie de PND's tweemaal uitgevoerd. De eerste keer terwijl we alle andere testen voor deze special op de devices uitvoerden en deze dus redelijk intensief gebruikten; de tweede keer door de apparaten geheel met rust te laten met op het scherm een menu waar de batterij-indicatie zichtbaar was. Hierbij nog de kanttekening dat geen van de batterijen zelfs maar in de buurt komen van de indicatie die de fabrikanten zelf geven.

Voor het bepalen van de rekenkracht en snelheid hebben we de Mio, Garmin en TomTom verschillende routes laten berekenen vanuit een stabiele GPS-fix in Oegstgeest (Zuid-Holland). Daarbij gebruikten we dezelfde adressen als hierboven beschreven. Alle routeberekeningen zijn per device minstens driemaal uitgevoerd en dat leverde over het algemeen zeer stabiele waardes op die we hebben gemiddeld. Uitzondering was de berekening met de C620t naar het adres in Rome. Hierbij kregen we resultaten die uiteen liepen van 66 seconde tot ruim twee minuten. Enige verklaring voor dit verschijnsel hebben we (nog) niet. Uiteindelijk hebben we deze test zo'n tien keer op de Mio uitgevoerd en in de tabel de waarde opgenomen die het vaakst terugkwam.

De gegevens
Tot zo ver onze uitleg en kanttekeningen vooraf. Tijd voor de cijfers en kenmerken van de in totaal 40 criteria die we hebben vergeleken. Vragen, opmerkingen en/of aanvullingen naar aanleiding van dit alles zijn natuurlijk weer van harte welkom via een reactie op deze special. Zie daarvoor hieronder. Daar vind je ook een tiental foto's die we van de devices hebben gemaakt.

Veel vergelijk-plezier...


Mio C620t Garmin nüvi 770T TomTom GO 920T
Mio Garmin TomTom
C620t nüvi 760T GO 920T
Verkoopprijs € 429,- € 479,- € 499,-
Fysiek
Breedte (mm) 126 122 119
Hoogte (mm) 81 75 84
Diepte (mm) 20 20 26
Omvang (cm3) 204 183 260
Gewicht device (gram) 163 174 215
Gewicht autohouder (gram) 159 67 31
Meegeleverd in doos
Houder voor auto v v v
Oplader 220-240 Volt x x x (wel via docking)
Oplader 12-24 Volt v v v
USB-kabel v v v
TMC-module v (in autohouder) v (in 12-24 V-kabel) v
Docking-station x x v
Afstandbediening x x v
Draagtasje x v x
Kaartmateriaal
Leverancier Tele Atlas Navteq Tele Atlas
Gebieden West-Europa Europa Europa, Noord-Amerika
3D-landmarks & 3D-mapping v x x
Technisch/functionaliteit
Scherm 4,3 inch touchscreen 4,3 inch touchscreen 4,3 inch touchscreen
GPS-chipset SiRF Star III SiRF Star III SiRF Star III
Bluetooth/handfree bellen v v v
TMC file-informatie v v v
Text-to-speech x v v
Spraakbesturing x x v
FM-zender x v v
Video / MP3 / Foto's v / v / v x / v / v x / v / v
Ingebouwde microfoon v v v
Ingebouwde lichtsensor v x v
Bewegingssensoren x x v
Gebruik
Aantal kliks Maastricht 14 17 16
Aantal kliks Reims 21 26 21
Aantal kliks Wenen 20 23 23
Aantal kliks Rome 33 37 32
Totaal aantal kliks 88 103 92
Prestaties
Gebruiksduur batterij 1 (min) 91 141 169
Gebruiksduur batterij 2 (min) 96 152 170
Routeberekening Maastricht (sec) 6,7 15,6 7,5
Routeberekening Reims (sec) 18,4 18,8 17,3
Routeberekening Wenen (sec) 28,5 20,6 22,5
Routeberekening Rome (sec) (79,0) 57,8 29,2
Som alle routeberekeningen (sec) 132,6 112,8 76,5

- Advertentie -

OFFICIELE TOMTOM SHOP

 • TomTom Kaarten (Nieuw)
  TOMTOM Kaarten
 • TomTom Stemmen (Nieuw)
  TOMTOM Stemmen
 • TomTom Live Services (Nieuw)
  TOMTOM Live Services
 • TomTom Flitsers (Nieuw)
  TOMTOM Flitsers