TomTom introduceert GO x40 en GO 630

TomTom heeft de jaarlijkse consumenten electronicabeurs aangegrepen voor de aankondiging van alweer een nieuwe generatie TomTom GO's. Het gaat om de GO x40-serie die wordt geleverd inclusief LIVE-services. Daarnaast kondigt het bedrijf de aanstaande komst aan van een nieuwe instap GO, de TomTom GO 630.

Device
De nieuwe GO x40 LIVE die straks beschikbaar zal zijn als GO 540, 740 en 940, is voorzien van een nieuw uiterlijk, maar de verschillen ten opzichte van de x20- en x30-modellen zijn niet enorm. De lichtsensor en de opening voor de microfoon zijn in het nieuwe systeem aan de rechterkant naast het scherm aangebracht, in plaats van erboven. Hierdoor is de x40 iets breder dan de eerdere GO-modellen. Daar staat tegenover dat de nieuwe systemen iets platter zijn dan de directe voorgangers. TomTom heeft een nieuwe, minder gevoelige aan/uit-knop ingebouwd. De x40 LIVE heeft een gewicht van 224 gram en dat is enkele grammetjes meer dan de voorgangers.

Technisch
In technische zin is de nieuwe GO x40 LIVE wel degelijk anders dan de x20 en x30. De nieuwkomer in de GO-familie heeft slechts weinig aansluitingen gekregen: er is geen directe connectie met USB-kabel, RDS/TMC-antenne of iPod mogelijk en de sleuf voor een SD-kaart is vervangen door een micro SD-slot.

De x40 wordt geleverd met een geheel nieuwe, actieve car mount. De enige aansluiting aan de onderkant van het nieuwe systeem betreft dan ook de koppeling met deze actieve mount. Deze mount is, voor de GO 940 LIVE, voorzien van aansluitingen voor de 12V-stroomvoorziening, RDS/TMC-antenne en iPod. TomTom zorgt er hiermee voor dat de automobilist minder dan tot nu toe in de weer is met het aansluiten en losmaken van kabels. In de actieve mount voor de GO 540/740 LIVE zijn de aansluitingen voor RDS/TMC-antenne en iPod overigens niet aanwezig. De mount wordt door middel van een draaiknop bevestigd aan de voorruit of op het dashboard van de auto.

Voor thuis levert TomTom bij de GO x40 LIVE een docking station. Goed voor het opladen van de batterij via PC of laptop en uiteraard voor het gebruik met de PC-applicatie TomTom HOME.

De nieuwe GO-modellen zijn voorzien van een nieuwe, grote speaker aan de achterzijde van het device. De uitsparing van de speaker is ongeveer anderhalf keer zo groot als die in de vorige modellen. De vernieuwde speaker zou meer volume en betere geluidskwaliteit moeten gaan voortbrengen.

Software
Ook aan de software-kant is er nieuws te melden. De x40 wordt namelijk geleverd met de nieuwe 8.2-versie van TomTom's navigatie-software NavCore. Deze beschikt over nieuwe, frisse iconen en de mogelijkheid de software grotendeels via stemcommando's te besturen. In combinatie met de meegeleverde nieuwe 8.10 versie kaarten krijgt de eigenaar van een x40 tevens de beschikking over een volgende generatie IQ Routes. In deze technologie wordt bij het berekenen van routes rekening gehouden met de historische data over de te berijden wegen op iedere dag van de week en, met een interval van 5 minuten, ieder tijdstip van de dag. Afhankelijk van de daarmee te voorspellen drukte op verschillende wegen, wordt de meest optimale route voorgesteld.

De nieuwe versie van NavCore bevat tevens verbeterde of uitgebreide functionaliteit voor de rijbaanassistent ('Advanced Lane Guidance') en Map Share. De GO 940 LIVE is uitgerust met EPT, FM Transmitter en MP3-speler. Deze onderdelen zijn niet beschikbaar in de GO 540 en 740 LIVE.

LIVE
Helemaal nieuw aan de GO x40 LIVE is het beschikbaar komen van TomTom's LIVE-services, een pakket diensten die de navigatie-ervaring naar een hoger plan moeten trekken. Voor de LIVE-services wordt gebruik gemaakt van een in de GO x40 ingebouwde SIM-kaart die via GPRS de benodigde gegevens automatisch binnenhaalt.

Belangrijk onderdeel van LIVE is vanzelfsprekend de in Nederland al bekende verkeerinformatiedienst van TomTom, HD Traffic. Helemaal nieuw is het zogenoemde Safety Alerts, een dienst voor real-time informatie over flitspalen waarbij gebruikers elkaar ook op de hoogte kunnen houden over flitslocaties. Andere nieuwe LIVE-services zijn Fuel Prices (up-to-date informatie over brandstofprijzen) en de mogelijkheid via Google te zoeken naar bestemmingen waar vervolgens met een druk op te knop naar toe kan worden genavigeerd. Ook al bestaande zaken als Weather en Buddies zijn nu onderdeel van LIVE.

De TomTom GO x40 zal de komende herst in winkels verschijnen in Nederland, Duitsland, Groot Brittannië, Frankrijk en Zwitserland voor een prijs vanaf € 349,- voor de TomTom GO 540 LIVE. Dit is dan inclusief drie maanden gratis gebruik van LIVE. Na afloop van deze periode kunnen gebruikers zich aanmelden voor een maandelijks flat-fee abonnement van € 9,95.

TomTom GO 630
Een opvallende introductie van TomTom op IFA is tenslotte de TomTom GO 630 die moet gaan dienen als goedkoper instapmodel binnen de GO-reeks. Het device is min of meer gelijk aan de huidige GO 730, maar wordt geleverd met kaarten van 22 West-Europese landen. Tevens moet het systeem het doen zonder MP3-afspeelmogelijkheden en FM-transmitter en wordt er geen docking-station meegeleverd.

Er zullen, afhankelijk van het land van aanschaf, drie versies beschikbaar komen: één zonder verkeerinformatie (GO 630), één met een RDS/TMC-antenne (GO 630 T) en één met HD Traffic-ontvanger (GO 630 HDT).

Ook de GO 630 wordt komende herfst in de winkels verwacht. De adviesprijs voor de basisuitvoering is dan € 299,-. De (HD) Traffic-versie zal € 50,- duurder zijn.

Forum Topics

 • Am 28 augustus 2008, 12:22 Uhr schreibt henny64:

  Al iets bekend over de dekking van die nieuwe v810 kaarten?

  Zitten er nu wel net als bij oudere kaarten griekenland en turkije in?

 • Am 28 augustus 2008, 12:28 Uhr schreibt jlvandeboten:

  Stuk voor stuk mooie apparaatjes, zou de TMC het nu wel goed doen?

 • Am 28 augustus 2008, 12:31 Uhr schreibt henny64:

  Stuk voor stuk mooie apparaatjes, zou de TMC het nu wel goed doen?

  TMC werkt op mijn 930T al helemaal perfect...

 • Am 28 augustus 2008, 13:45 Uhr schreibt Pjottr:

  Indien men woord houd dan zal Navcore 8.2 in combinatie met de kaart 8.10 een sterk verbeterde versie tonen van IQ_Route en een verbeterde versie van Mapshare hebben.

  Dat zou niet verkeerd zijn :biggrin:

 • Am 28 augustus 2008, 13:54 Uhr schreibt henny64:

  Indien men woord houd dan zal Navcore 8.2 in combinatie met de kaart 8.10 een sterk verbeterde versie tonen van IQ_Route en een verbeterde versie van Mapshare hebben.

  Dat zou niet verkeerd zijn :biggrin:

  Ik kan niet wachten om die navcore 8.2 uit te proberen op mijn 930T

 • Germ

  Am 28 augustus 2008, 14:12 Uhr schreibt Germ:

  Ik kan niet wachten om die navcore 8.2 uit te proberen op mijn 930T

  ikke ook niet (op mijne One II met SDHC Slot) . :biggrin::wink:

 • navidrama

  Am 28 augustus 2008, 14:38 Uhr schreibt navidrama:

  Ik kan niet wachten om die navcore 8.2 uit te proberen op mijn 930T

  En ik om m'n 720. Overigens is NC 8.2 alweer op het web te downloaden.

  Ik vraag me toch af hoe die lui dat voor elkaar krijgen. Wellicht wil ik het ook niet eens weten.

  Daarnaast is de nieuwe serie optisch mooi ge-facelift. Wat hardwarematig de aanpassingen zijn, kan ik nog even niet zien.

  Als het inderdaad 'opgeleukte' x20 en x30 modellen zijn, dan is het toch weer jammer dat TT zich wederom richt op het schuiven van doosjes.

  Dan zou je voor de derde keer op rij wederom dezelfde hardware aan moeten schaffen om enkel gebruik te kunnen maken van softwarematige functionaliteiten.

 • Bart Wijnen

  Am 28 augustus 2008, 14:56 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  En ik om m'n 720. Overigens is NC 8.2 alweer op het web te downloaden.

  Ik vraag me toch af hoe die lui dat voor elkaar krijgen. Wellicht wil ik het ook niet eens weten.

  Het kan haast niet anders dan dat alpha- of beta-testers de spullen laten lekken.

  Daarnaast is de nieuwe serie optisch mooi ge-facelift. Wat hardwarematig de aanpassingen zijn, kan ik nog even niet zien.

  Als het inderdaad 'opgeleukte' x20 en x30 modellen zijn, dan is het toch weer jammer dat TT zich wederom richt op het schuiven van doosjes.

  In ons bericht vind je de aanpassingen grotendeels al terug:

  - aansluitingen niet in device, maar in de mount

  - Geen SD, maar micro-SD

  - Ingebouwde GPRS/SIM (in tegenstelling tot de ONE XL HDT is de SIM niet te verwijderen) en niet via aparte accessoire

  Ik denk dat je ook wilt weten hoe het zit met CPU en memory. Daarover is officieel nog niets bekend, als de we wereldwijde webbronnen mogen geloven zitten die specs rond die van de x30 serie.

  Wat mij betreft toch wel behoorlijke hardwarematige aanpassingen. De kwalificatie 'opgeleukte x20 en x20 modellen' vind ik persoonlijk een diskwalificatie van de werkelijkheid.

 • navidrama

  Am 28 augustus 2008, 15:08 Uhr schreibt navidrama:

  De kwalificatie 'opgeleukte x20 en x20 modellen' vind ik persoonlijk een diskwalificatie van de werkelijkheid.

  Ik merk dat ik kennelijk een, al dan niet gevoelige, snaar heb geraakt. :wink:

  Echter ik heb deze opmerking in de vragende zin gesteld. "Als het inderdaad......"

  Volgens mij heb ik hiermee voldoende ruimte gelaten voor toevoegingen en verduidelijkingen, alsmede hiermee impliciet aangegeven dat ik even niet deze wijsheid in pacht heb. :blink:

  Nu staat het er of dat ik heb beweerd dat het opgeleukte modellen zijn, terwijl ik dat juist afvraag.

  Ik wens TomTom echt en oprecht heel veel succes met deze nieuwe modelletjes. Tegelijkertijd wens ik de gebruikers heel veel plezier. :biggrin:

  [edit: tikvoud

 • xt660

  Am 28 augustus 2008, 15:51 Uhr schreibt xt660:

  Mooi apparaatje :wink: als er ook nog hoogtemeting opzit is er al 1 verkocht. :biggrin:

 • Bart Wijnen

  Am 28 augustus 2008, 15:59 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  Ik merk dat ik kennelijk een, al dan niet gevoelige, snaar heb geraakt. :blink:

  Nu staat het er of dat ik heb beweerd dat het opgeleukte modellen zijn, terwijl ik dat juist afvraag.

  Geen gevoelige snaar. Ik probeer een antwoord te geven op die vraag :wink:

  Gezien de ervaringen na de overgang van x20 naar x30 is het een terechte vraag en ik wilde slechts een bijdrage leveren aan de beeldvorming of mogelijke vrees op herhaling van die ervaring. Het is helemaal aan jou om te bepalen of je ook vindt dat het bij de x40 niet gaat om opgeleukte x30's. Ik vind in elk geval van niet.

  En zo ouwenelen we er lustig op los :biggrin:

 • Am 28 augustus 2008, 16:40 Uhr schreibt henny64:

  Geen gevoelige snaar. Ik probeer een antwoord te geven op die vraag :wink:

  Gezien de ervaringen na de overgang van x20 naar x30 is het een terechte vraag en ik wilde slechts een bijdrage leveren aan de beeldvorming of mogelijke vrees op herhaling van die ervaring. Het is helemaal aan jou om te bepalen of je ook vindt dat het bij de x40 niet gaat om opgeleukte x30's. Ik vind in elk geval van niet.

  En zo ouwenelen we er lustig op los :biggrin:

  Kunnen we dan ook nog even ouwenelen over de dekking van de nieuwe kaarte of is daar nog niks over bekend?

 • Am 28 augustus 2008, 16:54 Uhr schreibt henny64:

  En ik om m'n 720. Overigens is NC 8.2 alweer op het web te downloaden.

  Ik vraag me toch af hoe die lui dat voor elkaar krijgen. Wellicht wil ik het ook niet eens weten.

  Daarnaast is de nieuwe serie optisch mooi ge-facelift. Wat hardwarematig de aanpassingen zijn, kan ik nog even niet zien.

  Als het inderdaad 'opgeleukte' x20 en x30 modellen zijn, dan is het toch weer jammer dat TT zich wederom richt op het schuiven van doosjes.

  Dan zou je voor de derde keer op rij wederom dezelfde hardware aan moeten schaffen om enkel gebruik te kunnen maken van softwarematige functionaliteiten.

  De link naar een download van een navcore versie hier plaatsen is toch niet illegaal?

 • Buzzfuzz

  Am 28 augustus 2008, 17:50 Uhr schreibt Buzzfuzz:

  He he, eindelijk een active mount, nou daar doe ik het wel voor, als de prijs van de 940 LIVE nou rond de 400 euro zit dan ga ik er 1 halen.

  Kan mijn bijna een jaar oude 920 naar mijn pa toe :biggrin:

  Ja let op, minder dan 1 jaar en je bent al weer 2 generaties veder :wink:

 • holyhead

  Am 28 augustus 2008, 18:02 Uhr schreibt holyhead:

  He he, eindelijk een active mount, nou daar doe ik het wel voor, als de prijs van de 940 LIVE nou rond de 400 euro zit dan ga ik er 1 halen.

  Kan mijn bijna een jaar oude 920 naar mijn pa toe :biggrin:

  Ja let op, minder dan 1 jaar en je bent al weer 2 generaties veder :wink:

  En maar hopen, dat Brodit tegen, die tijd ook een active mount produceert voor dit model. Ik heb het niet zo op houders tegen de voorruit.

 • Bart Wijnen

  Am 28 augustus 2008, 18:09 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  Kunnen we dan ook nog even ouwenelen over de dekking van de nieuwe kaarte of is daar nog niks over bekend?

  Uiteraard :biggrin:

  540 LIVE: Regio kaart. In ons land zou dat de Benelux-kaart zijn, maar het is (nog) onduidelijk of de 540 in Nederland te koop aangeboden wordt

  740 LIVE: West en Oost Europa (TomTom noemt deze ook wel 'Europa 31')

  940 LIVE: Europa, VS en Canada.

 • Bart Wijnen

  Am 28 augustus 2008, 18:16 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  Nog even terugkomen op het beschikbare geheugen in de nieuwe x40-serie. Het betreft hier FLASH memory, waarop software en kaartmateriaal zijn geladen:

  540 LIVE: 1 GB

  740 LIVE: 2 GB

  940 LIVE: 4 GB

  Gezien het kaartmateriaal dat hierop wordt geplaatst, zal er niet al te veel ruimte meer over blijven voor andere zaken. POI's nemen overigens weinig ruimte in.

  Alleen de 940 LIVE heeft een MP3-speler aan boord, daar zou een aantal gebruikers extra ruimte voor hun muziek nodig kunnen hebben.

  Het bijplaatsen van bijvoorbeeld extra kaarten in een 540 LIVE of 740 LIVE zal middels een micro-SD moeten gebeuren.

 • Am 28 augustus 2008, 18:18 Uhr schreibt henny64:

  Nog even terugkomen op het beschikbare geheugen in de nieuwe x40-serie. Het betreft hier FLASH memory, waarop software en kaartmateriaal zijn geladen:

  540 LIVE: 1 GB

  740 LIVE: 2 GB

  940 LIVE: 4 GB

  Gezien het kaartmateriaal dat hierop wordt geplaatst, zal er niet al te veel ruimte meer over blijven voor andere zaken. POI's nemen overigens weinig ruimte in.

  Alleen de 940 LIVE heeft een MP3-speler aan boord, daar zou een aantal gebruikers extra ruimte voor hun muziek nodig kunnen hebben.

  Het bijplaatsen van bijvoorbeeld extra kaarten in een 540 LIVE of 740 LIVE zal middels een micro-SD moeten gebeuren.

  maar je weet niet of griekenland en turkije weer van de partij zullen zijn?

 • navidrama

  Am 28 augustus 2008, 18:43 Uhr schreibt navidrama:

  540 LIVE: 1 GB

  740 LIVE: 2 GB

  940 LIVE: 4 GB

  Het bijplaatsen van bijvoorbeeld extra kaarten in een 540 LIVE of 740 LIVE zal middels een micro-SD moeten gebeuren.

  Waar is de 630 gebleven?? :biggrin:

  @Bart: krijgen jullie ze nog ter kennismaking?


- Advertentie -

OFFICIELE TOMTOM SHOP

 • TomTom Kaarten (Nieuw)
  TOMTOM Kaarten
 • TomTom Stemmen (Nieuw)
  TOMTOM Stemmen
 • TomTom Live Services (Nieuw)
  TOMTOM Live Services
 • TomTom Flitsers (Nieuw)
  TOMTOM Flitsers