TomTom Event 2010: GO LIVE 1000

De afgelopen jaren is de hardwarevernieuwing bij TomTom nogal, laten we het mild uitdrukken, evolutionair geweest. Er veranderde eigenlijk steeds maar weinig en we moesten het vaak doen met details en soms een nieuw jasje.

Daar komt nu echter verandering in: TomTom kondigt vandaag revolutie aan in de vorm van de nog deze zomer te introduceren, gloednieuwe TomTom GO LIVE 1000!

Capacitief
Een grote verandering bij de nieuwe GO is het gebruik van een zogenoemd capacitief aanraakscherm. Dit soort schermen worden tegenwoordig veelvuldig gebruikt in smartphones, zoals de Apple iPhone. Het betreft uiterst gevoelig schermen met een uitzonderlijke aanraakflexibiliteit waardoor een enorm gebruiksgemak wordt geboden. En omdat het capacitieve scherm volledig door glas wordt afgesloten, is deze tevens heel duurzaam en ongevoelig voor stof en vet.

Daarnaast is het nieuwe scherm volgens TomTom ook qua resolutie, snelheid en helderheid een grote verbeteringen ten opzichte van de schermen van andere devices van het bedrijf.


Navcore 10
De aankondiging van de GO 1000 betekent tevens de aanstaande komst van al weer versie 10 van TomTom's navigatiesoftware Navcore. En al weten we op het moment van schrijven nog niet al te veel over deze nieuwe uitgave, de afbeelding rechts bovenin dit bericht laat in ieder geval zien dat er grafisch een flink stap voorwaarts is gezet. TomTom geeft aan dat de software helemaal opnieuw is geschreven en dat de interface qua gebruik en logica sterk is verbeterd.

Een nieuwtje is in ieder geval de 'Park Assist' waarmee gebruikers automatisch worden gewezen op parkeermogelijkheden in de buurt van hun bestemming. Zodra we meer informatie en beeld hebben van Navcore 10, komen we daar uitgebreid op terug.

Om onder andere al het grafische geweld goed te kunnen verwerken is de nieuwe GO voorzien van een snelle ARM11-processor die draait op 500 Mhz, 128 MB RAM-geheugen en 4 GB Flash-geheugen. Maar vanzelfsprekend zal ook de routeberekening meeprofiteren van de grote rekenkracht. En dat zal nodig zijn, want TomTom claimt super accurate routeberekening die op basis van de gegevens van IQ Routes en HD Traffic met behulp van een nieuw route-algoritme tijdens de reis voortdurend de snelste route naar je bestemming zoekt.

Magnetisch mount
Om de GO LIVE 1000 te bevestigen in de auto introduceert TomTom een noviteit: een gloednieuwe 'Easy Click' magnetische mount. Het apparaat moet hierop zeer eenvoudig te bevestigen en weer van te verwijderen zijn, zelfs met één hand.

Beschikbaarheid
Wanneer de nieuwe GO precies beschikbaar komt, is nog onduidelijk. TomTom spreekt van "deze zomer". Ook prijzen zijn door TomTom nog niet bekend gemaakt.

In ieder geval krijg je er straks de kaarten van 45 Europese landen bij en kun je na aanschaf zonder bijbetaling 12 maanden lang gebruik maken van de LIVE-services. Deze zijn vanaf dan overigens beschikbaar in 33 landen, waarvan in 16 landen gebruik kan worden gemaakt van het complete pakket met HD Traffic, mobiele snelheidscamera's en local search.

Forum Topics

 • Am 27 april 2010, 10:19 Uhr schreibt puccini:

  Handig zo'n magnetische mount en dat terwijl de meeste dashboards van kunststof zijn. :good:

 • Am 27 april 2010, 10:21 Uhr schreibt MarcelK:

  Handig zo'n magnetische mount en dat terwijl de meeste dashboards van kunststof zijn. :blink:

  Het gaat erom dat de TomTom magnetisch vast zit aan de houder. Niet de houder aan de auto.

 • Maarten-moderator

  Am 27 april 2010, 11:02 Uhr schreibt Maarten-moderator:

  Strak apparaat!

 • holyhead

  Am 27 april 2010, 11:10 Uhr schreibt holyhead:

  Ziet er goed uit. Duidelijk weer zaken van andere fabrikanten afgekeken. Net zoals andere fabrikanten van TT afkijken.

 • Am 27 april 2010, 11:27 Uhr schreibt coiken:

  Ik kan nergens iets terugvinden over de omvang van het nieuwe scherm... is dit opnieuw een 4,3 inch scherm of hebben ze direct voor een knappe 5 inch gekozen?

  Als het scherm 5 inch of groter is neem ik er zeker eentje!

 • Bart Wijnen

  Am 27 april 2010, 12:09 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  Ik kan nergens iets terugvinden over de omvang van het nieuwe scherm... is dit opnieuw een 4,3 inch scherm of hebben ze direct voor een knappe 5 inch gekozen?

  Als het scherm 5 inch of groter is neem ik er zeker eentje!

  Het scherm is wederom 4,3 inch diagonaal.

 • Nick

  Am 27 april 2010, 12:12 Uhr schreibt Nick:

  Nog wat beeld:

  post-3-1272370328_thumb.jpg

  post-3-1272370319_thumb.jpg

 • Am 27 april 2010, 12:16 Uhr schreibt coiken:

  Het scherm is wederom 4,3 inch diagonaal.

  Jammer, ik zat echt te hopen op een groter scherm... dan toch maar weer naar een ander alternatief zoeken :-(

 • Bart Wijnen

  Am 27 april 2010, 12:40 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  De route-berekening op de GO Live 1000 is zoals eerder gezegd razendsnel. Om deze erg belangrijke verbetering voor elkaar te krijgen, heeft TomTom routeberekeningen uitgevoerd van alle vertrekpunten naar alle eindpunten. Een groot serverpark heeft er weken over gedaan om alle routes uit te rekenen.

  Het resultaat van al deze berekeningen is gecomprimeerd en in een gegevensbestand van 1 GB op de GO Live 1000 geplaatst. Deze gegevens worden vervolgens opgehaald bij het berekenen van nieuwe routes, zowel voorafgaand aan een nieuwe route als tijdens route in geval van alternatieve routes.

  E.e.a. is op een zeer geavanceerde manier in elkaar gezet en TomTom heeft hiervoor meerdere patenten in handen.

  Het verbeteren van de snelheid van routeberekeningen, dit in combinatie met bestaande IQ Routes en HD Traffic gegevens, leidt tot een grote vooruitgang tijdens het navigeren.

  Met de ontwikkeling van de GO Live 1000 kiest TomTom overigens voornamelijk voor het verbeteren van de fundamenten van navigatie, in plaats van het toevoegen van vaak niet gebruikte functionaliteit. Ook gebruiksgemak en duidelijkheid van de informatie op het scherm zijn belangrijke pijlers waarop het nieuwe product is ontwikkeld.

 • Bart Wijnen

  Am 27 april 2010, 12:47 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  De levensduur van de batterij van de GO Live 1000 is overigens maximaal 3 uur. Wat mij betreft wat aan de korte kant.

 • germ

  Am 27 april 2010, 13:02 Uhr schreibt germ:

  Begint al aardig te waaien, denk dat ik de Meivakantie maar effe oversla.

  (m.a.w. ziet er goed uit)

  :good:

 • BramvT

  Am 27 april 2010, 13:45 Uhr schreibt BramvT:

  De enige 2 positieve punten die ik aan het apparaat zie, zijn de mooie platte (strakke) kast EN die houder lijkt mij wel netjes.

  Alhoewel de houder op het raam van het type vierkantje blokje, waar mijn Go 630 mee vastgeklikt wordt, ook prima voldoet....vooral als je hem er veel op en af moet doen.

  De technische gegevens vallen mij wat tegen...500 mhz en 128 mb RAM is nu niet echt een GROTE verbetering te noemen t.o.v. 400 mhz en 64 mb RAM :good:

  Blijkbaar is TT voorlopig niet van plan om internet te introduceren...mocht er straks een ander merk komen die dat wel heeft, sluit ik niet uit dat ik TT dan vaarwel zeg. :wink:

  En op dat eerste plaatje van Nick is het scherm mij veel te druk....hopelijk kun je dat instellen.

  Kortom, een zacht briesje, Germ....meer niet. :good:

 • Bart Wijnen

  Am 27 april 2010, 13:48 Uhr schreibt Bart Wijnen:

  Blijkbaar is TT voorlopig niet van plan om internet te introduceren...mocht er straks een ander merk komen die dat wel heeft, sluit ik niet uit dat ik TT dan vaarwel zeg. :good:

  En op dat eerste plaatje van Nick is het scherm mij veel te druk....hopelijk kun je dat instellen.

  Wat een geluk... TomTom introduceert wel degelijk Internet ;) Niet direct bij de eerste release van GO Live 1000, maar we weten vast meer als we een half jaartje verder zijn...

 • xt660

  Am 27 april 2010, 15:21 Uhr schreibt xt660:

  Begint al aardig te waaien, denk dat ik de Meivakantie maar effe oversla.

  (m.a.w. ziet er goed uit)

  :good:

  Ja , ziet er gelikt uit , ga mijn 950 maar inruilen denk ik. :good:

 • movent

  Am 27 april 2010, 15:24 Uhr schreibt movent:

  Klopt het verhaal op het Duitse zusterforum(link doet het niet) dat er een separate grafische-coprocessor ingebouwd is ?

  Dat maakt wel verschil. :good:

 • xt660

  Am 27 april 2010, 15:25 Uhr schreibt xt660:

  De technische gegevens vallen mij wat tegen...500 mhz en 128 mb RAM is nu niet echt een GROTE verbetering te noemen t.o.v. 400 mhz en 64 mb RAM :good:

  Elke verbetering is er 1 Bram mijn vingers beginnen al te jeuken. :good:

 • xt660

  Am 27 april 2010, 15:32 Uhr schreibt xt660:

  Hoe zit het eigenlijk met de 3D kaarten , daar lees ik nog weinig over. :good:

 • Am 27 april 2010, 15:35 Uhr schreibt manvanstaal:

  Kijk eens op Tweakers en zie hem werkend, prachtig apparaat

 • germ

  Am 27 april 2010, 15:42 Uhr schreibt germ:

  Kijk eens op Tweakers en zie hem werkend, prachtig apparaat

  Hey manvanstaal, leuk jou weer eens tegen te komen. :good:

  P.S. ga toch maar met meivakantie (hou wel een grammetje of 20 "goud" achter de hand) . :good:


- Advertentie -

OFFICIELE TOMTOM SHOP

 • TomTom Kaarten (Nieuw)
  TOMTOM Kaarten
 • TomTom Stemmen (Nieuw)
  TOMTOM Stemmen
 • TomTom Live Services (Nieuw)
  TOMTOM Live Services
 • TomTom Flitsers (Nieuw)
  TOMTOM Flitsers